Nici nu este de mirare, daca ne gandim ca pot aparea nenumarate probleme, cum ar fi: cat din fiecare nuanta trebuie folosit, ce culori se potrivesc intre ele sau care este nuanta cea mai potrivita pentru gusturile fiecaruia pentru a nu exista riscul sa ne plictisim de ea dupa o luna. Intotdeauna insa este binevenit un strop de culoare in plus, in viata noastra, asa ca nu exista niciun motiv pentru a nu ne incumeta sa-l obtinem. Iata cateva sfaturi pentru a face alegerea ta mai usoara.
In ciuda popularitatii acestei nuante, galbenul are reputatia de a fi extrem de dificil. Nuanta este influentata intotdeauna de obiectele decorative din jur si poate fi transformata dramatic atunci cand ia contact cu lumina – fie ea naturala sau artificiala – din camera. Oricat te-ai chinui, nu conteaza ce nuanta reusesti sa obtii in galeata, pentru ca nu vei sti ce fel de galben vei avea pe pereti, pana in momentul in care intreaga incapere va fi zugravita.
Nuantele de galben pal sunt mai simplu de folosit decat cele luminoase, in cazul carora exista riscul sa devina coplesitoare.
Este indicat sa folosesti tonuri soft pentru pereti, in combinatie cu piese de mobilier mari si impunatoare. Pentru ca este una dintre culorile primare, galbenul poate fi asociat cu aproape oricare alta culoare, acesta fiind unul dintre atuurile sale. Nu va exista nicio eroare de design, daca-l combini cu obiecte decorative in nuate de turcoaz, verde, violet sau chiar roz sau orange.
Daca esti intr-adevar indragostita de aceasta culoare si tii mortis sa ai mai multe nuante de galben in aceeasi camera, atunci este musai sa le combini cu obiecte sau mobilier de culoare neagra, pentru a conecta intre ele toate nuantele alese si pentru a nu ne suprasolicita ochii. Daca ai ales pentru peretii tai aceasta nuanta, atunci evita ca ea sa se regaseasca si in fetele de perna, tapiseria scaunelor sau covoare. Esential este sa pastrezi un echilibru: combinatia dintre galben, alb si negru va induce intotdeauna o stare de veselie, iar nuantele de galben puternic si mobilier in nuante neutre, senzatia de sobrietate.
Orange
Nu exista o modalitate mai eficienta de a crea o explozie vibranta de energie spatiului tau, decat aceea de a apela la portocaliu. Totusi, alegerea aceasta este pe cat de indicata, pe atat de complicata. Portocaliul luminos este dificil de folosit, insa de mare efect atunci cand este intrebuintat cum se cuvine. Daca tii sa ai aceasta culoare intr-o camera, evita s-o folosesti in nuanta peretilor, ci utilizeaz-o prin intermediul obiectelor decorative.
Intr-o camera de zi, portocaliul se poate regasi in fetele de perna, lampadare, ramele de tablou sau vasele decorative, intr-un birou – prin intermediul accesoriilor, iar intr-o bucatarie poti achizitiona boluri, cani, cescute de cafea sau alte vase care stau de obicei la vedere. De asemenea, portocaliul stralucitor este intotdeauna indicat, atunci cand vine vorba despre tesaturi. O fata de scaun, o draperie sau un taburet in nuante de portocaliu indraznet pot constitui adesea punctul central dintr-o incapere (daca tesaturile au si modele, precum formele geometrice sau arabescurile, cu atat mai bine).
Evita sa folosesti piese de mobilier mari in aceasta nuanta, pentru ca este obositor pentru ochi si prea strident. Totusi, daca vrei sa fii extrem de indrazneata si sa-ti zugravesti peretii in aceasta nuanta, atunci mobilierul trebuie sa aiba forme simple si nuante calmante, precum albul sau un albastru foarte soft. Pentru a crea senzatia de prospetime, combina nuanta de portocaliu stralucitor cu turcoaz. Nuanta de portocaliu inchis este mult mai simplu de utilizat, decat cea stralucitoare. In plus
, creeaza senzatia de intimitate, de spatiu cald si dramatic.
Orange dark este intotdeauna de efect, atunci cand este folosit in sufragerie. Combina-l cu mobilier in nuante de maron foarte inchise si cu accesorii si obiecte decorative in tonuri de pamant. Este de retinut si faptul ca, datorita valorii sale ridicate de energie, orange-ul este de evitat in dormitoare. Tinde sa creeze o luminozitate prea mare, iar mediul nu va fi unul odihnitor. Daca insa peretii dormitorului tau sunt deja zugraviti in aceasta nuanta, fereste-te de o aglomerare a obiectelor decorative. Foloseste-te de un lampadar sau de niste perne aruncate sau de o singura piesa de arta. Oricare alta alegere nu este binevenita.
Turcoaz
Doar cateva culori sunt la fel de jucause si flexibile, ca turcoazul. Depinde in ce nuanta vrei sa-l folosesti, pentru ca turcoazul poate crea senzatia de sobrietate, capriciu, vis sau pofta de viata. De asemenea, un alt atu al acestei nuante este ca poate fi folosita atat in camere traditionale si clasice, cat si in spatii moderne si contemporane. Asadar, pentru ca are atat tonuri calde, cat si reci, turcoazul poate fi asociat cu aproape oricare alta culoare. Nuantele de levantica, rozurile rafinate sau verdele soft, in combinatie cu turcoazul, vor contribui la redarea unei atmosfere soft, de visare.
Pentru o amprenta masculina, asociaza turcoazul nuantelor ciocolatii, de camuflaj sau de carbune. Combinatia dintre turcoaz si rosu sau portocaliu va inspira un aspect indraznet si nu va inclina balanta nici spre masculin, nici spre feminin. De asemenea, daca esti printre cei care isi doresc macar intr-una dintre camere o atmosfera perpetua de zi de mai, atunci foloseste-te de obiecele decorative in nuante de turcoaz si verde lime. Tonurile mai intunecate de turcoaz se potrivesc perfect cu nuantele aurii si contribuie la crearea unei atmosfere ceva mai dramatice.
Pentru pereti, turcoaz este una dintre alegerile care nu poate da gres niciodata, insa este indicat ca, daca nu apelezi la parerea unui specialist, sa folosesti aceasta culoare doar pe unul dintre cei patru pereti, in caz contrar existand riscul sa realizezi o atmosfera prea coplesitoare. Turcoazul folosit pe un singur perete este insa intotdeauna un fundal minunat pentru a te folosi de imaginatie si a-l combina cu restul obiectelor decorative. Pentru o camera cu toti peretii in nuante de turcoaz, este cel mai indicat sa apelezi la tapetul cu model.
Din punct de vedere decorativ, aceasta nuanta este potrivita pentru toate obiectele de dimensiuni mici si medii: perne, tesaturi, rame de fotografii, obiecte de arta. Utilizeaza-le in locuri diferite din camera pentru a crea un efect stratificat! Nu mai vorbesc despre baie: este de la sine inteles ca, fiind o nuanta a apei, turcoazul va fi distractiv si indraznet pe podeaua sau pe placile de faianta din baia ta. Daca nu vrei sa mergi atat de departe, niste prosoape, bureti de baie sau accesorii specifice sunt de ajuns.
Roz
Rozul a fost intotdeauna considerat ca fiind o nuanta traditional feminina, insa adevarul e ca rozul este de fapt o culoare foarte versatila. Sta doar in puterea lui sa calmeze, sa relaxeze, in acelasi timp in care excita sau vitalizeaza. De la nuanta fardului de zmeura, la coral sau la fucsia, indiferent ce stare de spirit iti doresti sa creezi, exista o modalitate cu ajutorul rozului. Rozul pal este luminos si feminin si este foarte compatibil cu albul si cremul. O sufragerie cu mobilier crem si decorata cu obiecte in nuante de roz, ca draperiile sau fetele de perna are un aspect vizual foarte linistitor, fara sa fie prea feminina. Adauga si o oglinda mare, iar impactul va fi maxim.
Pentru dormitoare recomand nuantele fardurilor de obraz. Sunt minunate, iar in combinatie cu verde sau argintiu, vor crea o atmosfera eleganta. Daca iubesti luxul, atunci adauga si tesaturile din matase sau catifea. Pentru o atmosfera fresh insa, combina rozul moale cu nuantele de verde proaspat, asociere indicata in special in camerele de zi. Fa un exercitiu de imaginatie: pereti zugraviti in dungi, in nuanta smantanii si verde crud, o masa din lemn masiv de culoare inchisa, un candelabru si scaune tapitate in nuante de roz.
Rozul luminos, puternic precum nuantele de zmeura si fucsia se potrivesc mai degraba intr-o incapere moderna. Rozul puternic arata foarte bine in combinatie cu otelul inoxidabil si cromul. In special in baile si bucatariile sofisticate. Daca ai un hol foarte mare si intunecos, mobileaza-l cu o canapea roz stralucitor si vei avea un un punct central de mare efect, pe langa senzatia de luminozitate pe care o va crea. Cele mai indicate culori pentru a asocia rozul: gri, nuanta smantanii, burgundia, argintiu, auriu, albastru, verde.
Verde
Nu exista o nuanta la fel de proaspata ca verdele. Culoarea renasterii, verdele este linistitor, energic si pasnic. Poate datorita acestor atuuri, verdele ramane foarte popular in randul designerilor si al decoratorilor. Aceasta culoare specifica primaverii se regaseste in nenumarate tonuri, de la nuante apoase, la verdele lime si pana la cele ale smaraldului. Tocmai de aceea, verdele colaboreaza perfect cu aproape oricare alta culoare. Iata doar cateva exemple:
- Verde si alb. Senzatie de prospetime, luminozitate, simplitate.
- Verde si maron: Senzatia de caldura, de radacini, contactul dintre cele doua amintind inconstient de natura.
- Verde si roz. O combinatie clasica. Stil si rafinament.
- Verde si rosu. Combina senzatia de sarbatoare din preajma Craciunului cu cea de prospetime si pofta de dragoste din primavara. Ce poate fi mai minunat?
- Verde si negru. Indraznet. Lux si rafinament.
In ceea ce priveste decorarea unei incaperi, verdele se potriveste atat in cazul obiectelor de dimensiuni mici de decor, cat si in cazul celor mari, precum draperiile, covorul, canapeaua sau chiar si mobilierul. Nu exista context in care verdele sa nu se integreze si sa se muleze perfect, insa ai grija sa nu faci abuz. Nu iti zugravi peretii in nuante de verde cand ai deja o canapea si draperii verzi.
Rosu
Datorita tentei dramatice si a energiei explozive pe care o degaja, rosul este mai intotdeauna o dovada de indrazneala si de incredere. Folosit insa acolo unde se potriveste, decorarea unei incaperi cu obiecte de culoare rosie va crea o atmosfera calda, primitoare si sofisticata. Vei porni de la a te decide care nuanta de rosu se potriveste arhitecturii locuintei tale si, de asemenea, ce stare de spirit vrei sa-ti inspire. Stilul
modern impune un rosu primar, stralucitor.
Imobilele clasice sunt compatibile mai degraba cu nuante de rosu profunde mai intunecate. Locuintele rustice se asorteaza cu nuante de rosu pal. Este binecunoscut faptul ca rosu stimuleaza apetitul in aceeasi masura in care doar o conversatie o mai poate face, asa ca este foarte potrivit in dining. Daca adori stilul sofisticat dintr-o incapere care pare sa aiba amprenta timpului, atunci alege bordeaux-ul pentru pereti si nuante inchise de maron pentru mobilier.
Datorita naturii sale pline de pasiune, aceasta culoare este indicata si in dormitoare, cu conditia sa nu se opteze pentru un rosu deschis, stralucitor. Chiar si o cantitate mica de rosu poate adauga un plus de energie camerei tale, asa ca, daca nu esti prea indrazneata, poti opta pentru o vaza rosie, o perna sau chiar un buchet de bujori. Recunosc ca niciodata nu m-am debarasat de ideea ca o sufragerie are nevoie de un covor rosu, fie ca este unul modern, dar mai ales unul persan, clasic. Combinatia de rosu si alb va spori intotdeauna farmecul unei incaperi, adaugandu-i un element de natura feminina.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu