joi, 24 februarie 2011

Design interior

Un dormitor nou-nout, cu bani putini

Dormitorul este locul in care ne refacem dupa o zi obositoare si ne pregatim pentru urmatoarea.
Ca atare, amenajarea lui este foarte importanta, incepand cu alegerea patului, a culorilor si a materialelor si terminand cu cea a accesoriilor
In proiectul din imagini – un dormitor matrimonial de 13 mp, dintr-un apartament cu trei camere – au fost folosite culori deschise (de la parchet si pana la  accesorii), care nu incarca spatiul. Astfel, mobilierul este in mare parte alb, exceptie facand una dintre polite, care este bleu, balansoarul din fibre de banan si masuta din lemn de langa acesta. Decorul a prins viata cu ajutorul materialelor textile multicolore (perne, patura si un drapaj care duce cu gandul la paturile cu baldachin).
Pentru un plus decorativ, pe peretele aferent patului a fost lipit un sticker, iar in zona in care a fost asezat balansoarul s-a simulat un colt de natura, prin texturile de lemn si desenul sticker-ului (o planta si cateva pasari). De partea cealalta a patului a fost creata o zona "verde", cu ajutorul catorva polite pe care au fost asezate multe ghivece cu plante, dar si decoratiuni.
Pe peretele opus patului (in spatele usii) se afla doua dulapuri (unul pentru ea, iar celalalt pentru el) si o comoda. Pe aceasta au fost asezate televizorul, obiecte de decor si vase cu flori. Pentru a se evita senzatia de aglomerare, peretele a fost lasat alb, fara niciun accent de culoare. Patul este elementul central al dormitorului, asa ca era cat se poate de firesc sa se puna accentul pe el. Pentru senzatia de confort si comoditate, au fost alese perne diferit colorate (bleu, nuante de albastru, lila).
Perdelele albe, lungi, drapajul albastru din spatele patului, desenul de pe covor, dar si imprimeurile pernutelor respira fluiditate, relaxare si liniste, prin cromatica, dimensiuni si modalitatea in care au fost dispuse in cadrul amenajarii. Pernele, accesoriile si florile confera decorului un accent feminin, romantic.
Desi concediul s-a terminat de mult, totusi noul decor al dormitorului iti va da senzatia ca esti intr-o permanenta vacanta.

Livingul, incaperea familiei
Cel mai greu in amenajarea unui living este sa il faci sa reflecte personalitatea tuturor membrilor familiei care, indiferent de varsta, trebuie sa se regaseasca si sa se relaxeze in intimitatea propriului camin.
Livingul ocupa pozitia centrala intr-o casa, acesta fiind spatiul in care familia se reuneste, unde sunt primiti invitatii, unde cei ai casei se relaxeaza, se uita la televizor sau, dupa caz, servesc masa. In cele ce urmeaza va propunem mai multe modele de amenajari de living potrivite atat pentru familiile tinere, pentru cele numeroase sau pentru cele care cred ca designul clasic nu se va demoda niciodata.
Livingul deschis
Este modelul de camera de zi recomandat familiilor mari, cu copii, care au nevoie de spatiu pentru a petrece timpul impreuna. Aceasta incapere inglobeaza zona intrarii principale, holul si, eventual, scara interioara. In plus, livingul deschis este cel care comunica, in mod direct, prin intermediul unei usi, fie ea si glisanta, cu bucataria, terasa, baia de serviciu si chiar biroul.
O alta varianta este livingul care incorporeaza si bucataria, fiind delimitat, de exemplu, de spatiul destinat relaxarii prin intermediul unui bar. In acest caz, trebuie sa acordati o atentie deosebita ventilatiei pentru a preintampina patrunderea mirosurilor din bucatarie in camera de zi.
 Livingul cu doua zone, care incorporeaza diningul
La fel ca si livingul deschis, livingul impartit in doua zone distincte are nevoie de spatiu, caracteristicile celor doua modele fiind similare. Impartirea unei camere in doua zone separate poate fi realizata intr-un numar infinit de moduri. O posibilitate este delimitarea livingului de dining cu ajutorul pardoselii, al culorii sau al structurii peretilor. De exemplu, puteti acoperi peretii din living cu tapet, iar pe cei din dining cu vopsea lavabil cum, de altfel, puteti opta, pur si simplu, pentru culori diferite.
 Livingul inchis
Acest tip de camera de zi, vechea sufragerie din casa bunicilor in varianta moderna, este recomandata pentru familiile mici si, mai cu seama, pentru casele in cazul carora suprafata nu este prea generoasa. Livingul devine astfel, la fel ca si dormitoarele, un univers complet diferit de restul casei. In acest caz, trebuie sa fiti foarte atenti la stilul de amenajare ales si, mai ales, la culori.
Tinand cont ca avem de-a face cu un spatiu inchis, care nu comunica cu restul casei decat printr-o usa, este recomandat sa folositi nuante calde, deschise, si un stil aerisit, fara multe detalii.
 Livingul vitrat
Desi nu este la indemana oricui, livingul vitrat este o investitie care merita toti banii si tot efortul dumneavoastra. Trecand peste starea de bine pe care o confera celor ai casei, acest living este, in acelasi timp, o mare surpriza pentru invitati. Ferestrele ample au o multime de beneficii, fiind specifice arhitecturii asiatice. Livingul vitrat va va asigura o casa luminoasa si plina de viata dar, in acelasi timp, senzatia de spatiu si o priveliste captivanta.

Dining scaldat in lumina

Vrei sa te bucuri de o atmosfera relaxata in dining?
Iata solutia: creeaza o amenajare proaspata, vesela si rafinata, in care sa-ti primesti prietenii la masa! Inspira-te din natura atunci cand alegi culorile si imprimeurile! Nu ai cum sa dai gres!
Un pranz destins in familie, un mic dejun in doi sau o cina festiva cu prietenii? Nu conteaza! Daca recurgi la „ingredientele” potrivite atunci cand iti amenajezi diningul, acesta va putea gazdui ca la carte orice eveniment.
Acum, cand este vara, iar aerul relaxat de vacanta pluteste in aer, este un moment foarte bun sa-ti amenajezi o incapere in ton cu atmosfera prietenoasa a anotimpului.
Ce ai de facut? Pai, in primul rand alege o camera sau o zona foarte luminoasa dintr-o camera. Lumina naturala are un efect pozitiv atat asupra decorului, cat si asupra starii tale de spirit. Vei vedea ca aceasta te va ajuta mai ales in zilele mohorate de toamna sau iarna!
In plus, ferestrele mari iti vor permite sa admiri peisajul natural atunci cand iei masa. Cum textilele au un rol foarte important in conturarea decorului, accesoriile pentru ferestre se vor dovedi elemente definitorii in acest sens. Fie ca optezi pentru perdele, draperii, storuri sau rulouri textile, iti recomand ca acestea sa aiba culori dulci, pastelate, si imprimeuri coordonate cu cele ale celorlalte textile din incapere.
Sfat!
Daca vrei sa surprinzi esenta verii, apeleaza la un material cu imprimeu floral. Dar atentie! Daca acesta are un model incarcat, cromatica lui trebuie sa fie mai cuminte, pentru a nu incarca decorul.
Idee chic si originala: imbraca scaunele cu huse realizate din materiale diferite, dar cu aceeasi cromatica! Partea si mai buna este ca aceasta solutie iti poate menaja bugetul.

Dormitorul eco
Chiar daca nu suntem nici pe departe „verzi”, indiferent cat de mult ne-am stradui este indicat sa incercam sa urmam influentele occidentale.
Mai ales in anul in care tocmai am intrat, „sa fii eco” inseamna sa fii in pas cu moda incepand de la alimentatie, imbracaminte si ajungand pana la stilul de amenajare al locuintei. De aceea, pentru a avea anumite influente eco in casa ta incearca sa respecti o serie de  reguli care te vor face sa te simti mai bine, stiind sa respecti natura, aducand-o foarte aproape de tine.
Iata cateva idei de decorare al celui mai intim spatiu al locuintei – dormitorul:
- Porneste de la cromatica camerei – este indicat sa alegi tonuri de albastru sau verde pentru a te putea crede chiar in mijlocul naturii.
- Ornamentarea patului cu asternuturi din in pastelate iti vor da senzatia de multa prospetime asemenea diminetilor de primavara;
- Pentru a intra mai bine in atmosfera este indicat sa alegi o mobila de inalta calitate, confectionata din nuiele sau impletituri de rattan. Spatiul creat iti va da senzatia ca te aflii foarte aproape de malul marii, intr-un loc in care natura este inca neexploatata;
- Uita de televizor sau computer in acest spatiu daca iti doresti sa te simti intr-adevar in largul tau. Poti amplasa pe pereti picturi sau fotografii care sa iti creeaza o stare de bine atunci cand le privesti sau poti apela la un ceas vintage care iti va mentine curiozitatea ore in sir;
-  Pentru ca totul sa para desprins din mijlocul naturii poti incerca cu cateva obiecte pictate manual, dar si prin introducerea unor plante tropicale in ambient;
- Amplasarea unei polite decorative care sa respecte stilul pe care ti-l doresti este o idee destul de buna pentru amenajarea unei mici biblioteci cu carti de epoca care sa iti aduca aminte de anii copilariei, atunci cand colindai dealurile din apropierea casei bunicii.


Camera copilului. Iatacul printesei
Chiar si in filmele cu pirati apar printese gratioase, romantice, involburate in dantele, gata sa fie salvate de la pericol de vajnici cavaleri. Iata o propunere pentru iatacul romantic, destinat unei fetite visatoare.
In acelasi dormitor, aflat la mansarda, am creat acest decor plin de culoare, invadat de parfumul trandafirilor si de culori proaspete si vesele. M-am gandit sa ocolesc vechea “schema” care proclama rozul drept culoarea fetitelor si am apelat si la alte culori.Pentru ca incaperea este destinata unei printese moderne, am imbinat elementele de poveste cu cele actuale, imprumutate din universul Barbie sau Hannah Montana.
Pentru o baza potrivita cuverturii din mohair, am ales un cearsaf violet inchis. Astfel, garnitura acesteia, crosetata cu figurine florale, poate fi admirata in voie. Am adaugat o perna in nuante de ciclam si mov, o jucarie asortata, si patul este gata!

Pentru un aer romantic, nimic nu e mai potrivit decat un baldachin, chiar intr-o interpretare moderna. Am folosit o perdea-paravan formata din siraguri de margele si ciucuri de lana care a inveselit imediat cadrul.
Ca noptiera, mi s-a parut potrivita aceasta masuta pictata, cu piciorul “incaltat” in conduri de printesa, pe care am asezat doua sfesnice colorate si un ceas cu aer vintage. Deasupra ei, o rama foto imbracata in matase si ornamentata cu trandafiri din material textil isi face treaba excelent.
In prim-plan, pe aceeasi masuta joasa, am drapat un material cu pattern inflorat, pe care am asezat o caseta pentru bijuterii – obligatorie pentru o printesa adevarata! –, un presse-papier din sticla si un jurnal cu coperta acoperita de flori din voal colorat. Ghivecele cu flori reale nu pot lipsi. Pentru mai multa veselie, am adus in cadru si o ceata de papusi minuscule, montate in varfuri de nuieluse decorative.
Acum ma retrag, imi pun jobenul si ma urc in trasura. Dar te las sa te gandesti: oare printesa ta nu merita o asemenea camera?

Reguli pentru amenajarea unui birou
S-au dus de mult vremurile in care angajatii munceau dupa un program fix. Mai nou, toata lumea este obligata sa munceasca de acasa cu mult dupa incheierea orelor de program.
In aceste conditii, amenajarea unui birou in propria locuinta a devenit un aspect necesar.
Biroul este locul destinat exclusiv studiului asa ca atunci cand il amenajati trebuie sa tineti cont de mai multe reguli de baza. In primul rand, aceasta incapere trebuie sa fie amplasata intr-un loc linistit al casei in care sa puteti lucra pana tarziu fara sa ii deranjati pe ceilalti membri ai familiei dar si in care sa va puteti refugia de agitatia casei.
Alte aspecte de care trebuie sa tineti seama este asigurarea intimitatii spatiului dar si a unei lumini corespunzatoare studiului. In cazul in care nu aveti o feresatra prea ampla sau obisnuiti sa lucrati pana noaptea tarziu, asigurati iluminarea corespunzatoare a spatiului in asa fel incat lumina sa cada direct pe zona de lucru.
In ceea ce priveste mobila, in cazul biroului este recomandat sa optati pentru un mobilier masiv si confortabil realizat din lemn, piele si putine materiale textile. Nu spapati din vedere faptul ca in birou atmosfera trebuie sa fie una care sa imbie la concetrare si la lucru, nicidecum la odihna. In acelasi timp, asigurati-va ca nu veti avea prea multe obiecte de decor care sa va atraga atentia si nici culori puternice care sa va oboseasca sau care sa va faca sa va pierdeti concentrarea. In birou este recomandat sa optati pentru nuante de maro, crem, bej sau verde inchis.   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu