luni, 4 aprilie 2011

Feminismul a ucis femeia





Feminismul a aparut ca o reactie fireasca si pe care, in principiu, nimeni nu o mai condamna in zilele noastre. Au trecut vremurile in care activistele erau arestate si abuzate in tot felul de moduri. Azi fiecare isi poate spune in mod liber opinia si poate alege sa traiasca asa cum isi doreste, fara sa se mai teama pentru integritatea fizica. Ceea ce vreau eu sa abordez este modul in care a evoluat aceasta miscare si ce beneficii a adus ea femeilor.
Sigur, au fost cateva realizari: dreptul la vot, dreptul la contraceptie, la un loc de munca, la educatie. In mod cu totul exceptional, femeile au parut vreme de aproximativ doua sute de ani capabile de organizare, capabile sa-si exprime in mod articulat punctele de vedere.


Trebuie sa recunoasteti insa ca cel putin unele dintre formele de manifestare erau cel putin bizare. Femeile au hotarat sa spuna "nu" imaginii lor de obiecte sexuale. Nu inteleg prin ce rationament stupid au ajuns inteligenta si frumusetea sa fie antonime in opinia dumnealor. Astfel au existat manifestari extreme in care femeile s-au hotarat sa nu se mai epileze, sa nu mai investeasca niciun pic 
de timp sau energie in imaginea/corpul lor. Barbatii au zambit usor dezgustati, mirati totusi de faptul ca lipsa farmecelor nu le face pe femei mai inteligente. Deci, vina nu este a parului vopsit blond sau a pilozitatii ucise la cosmetica, nici a deodorantului sau rujului. E ceva putred chiar in Danemarca.
Asadar, singura politica despre care se crede ca a aparut sa salveze femeia din mocirla in care se afla de milenii a ajuns sa o infunde si mai rau. Voi exemplifica in cele ce urmeaza.

Ati considerat ca rolul de mama/sotie nu este conform cu aspiratiile voastre si ati hotarat sa dati navala in birourile noastre, in fabrici si uzine, in laboratoare de cercetare si cam in toate domeniile in care ne descurcam perfect si fara voi. Ati aparut aici ca sa plantati barfa si intriga, discutiile interminabile de pe messenger pentru ca apoi sa scrieti jurnale de genul celui publicat pe site-ul Hotnews. Nu ati dori sa recunoasteti cu niciun chip ca, de fapt, nu va doriti asta, ca ati fi perfect multumite cu un sot indeajuns de bogat incat sa va intretina pe voi, mame si fiice, matusi si surori.

Cele care ati hotarat totusi sa va "inmultiti" ati ajuns la concluzia ca o puteti face si singure pentru ca apoi sa ne tarati prin tribunale unde a trebuit sa va justificam fiecare coaja de paine pentru calcularea pensiei alimentare.


Ati dorit educatie si ati patruns pe portile universitatii pentru ca apoi sa fiti in stare sa pricepeti un episod de telenovela sau sa deosebiti o fusta de o rochie. Filosofia vi s-a parut o chestie marunta, arida, prea impregnata de un tip de ratiune insuportabil de masculina si atunci ati inventat propriul vostru mod de a va intreba asupra universului si el se numeste chick-lit (cum ar veni, literatura pentru puicute). Daca noi v-am fi numit "gaini", v-ati fi simtit insultate, insa, daca o faceti voi, va simtiti cool.

V-ati ars sutienele care cica erau un simbol al jugului la care noi v-am inhamat si ati inventat tocurile-cui, "bisturiul" chirurgiei estetice, electrostimularea si diverse alte "terapii" care sa va ajute sa "functionati". Ca ce? Fix ca niste obiecte sexuale, eticheta de sub care pretindeti ca incercati sa scapati.

Ati vorbit de solidaritate feminina si va urati unele pe altele, va detestati, va sapati una alteia groapa, sunteti concurente cu toate femelele de pe strada; cate dintre voi isi doresc o sefa-femeie?

Ati strigat impotriva prostitutiei si acum, cand mergeti la un interviu, va ridicati fusta cu trei centimetri, spunandu-va ca asta se numeste "sunt constienta de atuurile mele". Ei bine, nu. De ce macar nu aveti onestitatea de a spune: "Domnule angajator, eu pot sa ofer companiei dumneavoastra una bucata posterior bombat, una bucata pereche picioare lungi, una bucata pereche sani cu push-up actualizat zilnic. Pe langa acestea, imi place sa lucrez in echipa si sunt un spirit organizatoric si comunicativ".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu