duminică, 27 februarie 2011

Notiuni generale despre bolile cu transmitere sexuala (BTS)

Sub denumirea generica de "boli cu transmitere sexuala", denumire care a inlocuit-o pe cea veche de "boli venerice", sunt cuprinse toate bolile contagioase a caror transmitere se realizeaza preponderant prin contact sexual.

Clasic se diferentiaza o categorie de boli cu transmitere sexuala "
majore", categorie ce include sifilisul, gonoreea, sancrul moale, limfogranulomatoza veneriana, granulomul inghinal si o categorie de boli cu transmitere sexuala "minore
" incluzind uretritele negonococice (cele mai frecvente boli din aceasta categorie sunt provocate de Chlamydii, Mycoplasme, Candida albicans Trichomonas vaginalis), herpesul genital, vegetatiile veneriene, scabia etc..In ultimul deceniu sfera bolilor cu transmitere sexuala s-a largit prin includerea infectiei cu HIV care a provocat o epidemie de proportii fara precedent, constituindu-se intr-un adevarat flagel al lumii moderne prin morbiditatea si mortalitatea sa extrem de ridicate.
BTS se transmit, in principal, prin act sexual vaginal, oral sau anal dar pot fi transmise, intr-o mica masura, si pe alte cai: contactul cu zona infectata, contactul cu obiecte infectate sau de la mama la fat.
Manifestarile clinice apar mai ales in zona genitala dar si in alte zone cum ar fi zona bucala, gatul, ochii.
Daca cineva are o boala cu transmitere sexuala, orice alta persoana care face sex cu cea infectata se expune unui mare risc de a contacta acea boala chiar in urma unui singur contact sexual. De aceea mai multi parteneri sexuali inseamna un factor de risc in plus.
Trecerea prin boala nu asigura imunitatea, persoana putind contacta din nou boala.
Barbatii sunt cei care prezinta cel mai des simptome de BTS. La femei simptomele nu sunt atat de evidente, motiv pentru care isi pot infecta inconstient partenerul.

Principalele manifestari la femei sunt :
- secretii (scurgeri) neobisnuite din vagin. La femei exista o secretie fiziologica (normala). Daca secretia isi schimba culoarea care devine verzuie sau gri, mirosul devine neplacut, consistenta devine apoasa sau branzoasa, cantitatea devine abundenta, putem suspiciona o infectie;
- dureri sau usturime in timpul urinarii
- dureri si mancarimi in jurul vaginului sau in zona perianala (perineu, anus)
- durere in timpul actului sexual
- aparitia de excrescente (negi) in zona labiilor, vagin sau in zona perianala

La barbat simptomele pot fi:
- la nivelul penisului o secretie abundenta cu o culoare si un miros neobisnuite;
- senzatie de usturime in timpul si imediat dupa urinare;
- iritatii, rani, veruci (negi) pe penis, in jurul lui sau in zona perianala

In ceea ce priveste tratamentul, acesta este specific agentului etiologic depistat. Exista insa citeva consideratii de ordin general si anume este bine de stiut ca depistarea precoce a unei boli cu transmitere sexuala este de natura sa elimine riscul unor complicatii ulterioare.
Cu cat este depistata mai devreme cu atat mai rapida va fi vindecarea (acolo unde este posibila) si cu atat mai mica va fi probabilitatea de aparitie a unor complicatii ulterioare cum ar fi avortul sau infertilitatea. Ca o concluzie, s-ar putea spune ca sexul protejat este o cale de a scadea riscul de a contacta o BTS. Unele BTS pot fi vindecate cu un tratament de o saptamana sau doua. Netratate, o parte dintre aceste boli pot cauza infertilitate. Altele pot fi chiar fatale. Multi oameni nici macar nu stiu ca sunt infectati. Practicand sexul protejat se impiedica schimbul de secretii fluide intre corpuri. Aceste secretii duc si transmit odata cu ele BTS. Daca faci sex cu mai mult de o persoana sau cu un partener pe care nu il cunosti foarte bine, sexul protejat iti va mari sansele de a te feri de infectii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu