duminică, 27 februarie 2011

Mituri despre slabit


Nu pot sa slabesc daca mananc ce imi place
Realitatea: pentru a slabi trebuie sa consumi mai multe calorii decat aduci prin alimentatie. Poti sa slabesti mancand orice, cu conditia de a urmari si limita numarul total de calorii si/sau de a adauga exercitiu fizic in program. Cheia este reprezentata de controlul dimensiunilor unei portii. Cu cat portia este mai mare, cu atat are mai multe calorii. Incearca sa mananci alimente cu continut scazut in calorii, iar atunci cand poftesti o mancare cu multe calorii, redu semnificativ portia.

"Cu continut redus de grasimi" inseamna calorii putine
Realitatea: preparatele cu continut scazut in grasimi au uneori mai putine calorii decat preparatele similare cu continut integral de grasimi. Totusi, multe preparate de acest tip au la fel de multe calorii, daca nu mai multe decat cele cu continut integral. De ce? Deoarece, pentru a le imbunatati gustul si textura, producatorii adauga zahar, faina, amidon si alti compusi de acest fel care aduc un aport caloric suplimentar.

Daca te infometezi slabesti
Realitatea: oamenii care sar peste mese cantaresc mai mult decat cei care mananca de cel putin 3 ori pe zi, deaorece au o senzatie de foame accentuata atunci cand se asaza sa manance si mananca mai mult decat este nevoie.

Dieta stricta = dieta eficienta
Realitatea: cu cat este mai stricta o dieta, cu eliminarea completa a anumitor grupe de mancare sau utilizarea excesiva a unui fel, cu atat mai proaste vor fi rezultatele in final, deoarece te plictisesti de alimentele permise si incepi sa poftesti din cele interzise, ajungand sa renunti la respectiva dieta.

E numai o chestiune de vointa
Realiatea: intr-adevar, vointa este un factor foarte important in cursul unui proces de slabire, dar mai sunt si alti factori demni de luat in considerare: mediul in care am fost crescute si educatia alimentara primita, mostenirea genetica, nivelul de activitate fizica, alte probleme de sanatate co-existente. Acesti factori pot fi controlati atunci cand mancam sanatos si facem sport in mod regulat.

Pur si simplu imi place sa mananc
Realitatea: analizeaza toate aspectele vietii tale si uitat-te unde exista negare si lipsa de satisfactie. Lipsa implinirilor de ordin economic, spiritual, artistic pot sa creeze o dorinta exagerata de a manca.

Oamenilor supraponderali le place sa manance mai mult decat celorlalti
Realiatea: este exact invers. Oamenii cu greutate normala iubesc mancarea. O savureaza, nu se grabesc, se bucura de fiecare clipa, mananca ce doresc pana cand simt ca au mancat suficient, spre deosebire de cei supraponderali care mananca fara sa se simta satisfacuti cu adevarat, indiferent cat ar manca sau ce ar manca.

E genetic – asa sunt toti in familia mea
Realitatea: exista un oarecare determinism genetic, dar ceea ce se mosteneste - si este mai important decat genele, este atitudinea fata de mancare. De fapt, in cursul copilariei intr-o astfel de famillie "inveti cum sa devii supraponderala". Important este faptul ca in interiorul fiecareia exista puterea de a se debarasa de invataturile nepotrivite primite.

"Slabesti 15 kg intr-o luna"
Realitatea: orice reclama de genul acesta nu este adevarata si nu este sanatoasa. In primul rand pentru ca scaderea in greutate nu este permanenta, la scurt timp dupa ce inchei o astfel de cura vei castiga la loc kilogramele pierdute (poate chiar si cateva in plus). In al doilea rand o scadere a greutatii cu atatea kilograme nu este sanatoasa, deoarece supune organismul la un stress foarte mare, de cele mai multe ori realizandu-se o pierdere substantiala de minerale si vitamine.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu