duminică, 27 februarie 2011

Alimentatia si sanatatea

mancare-sanatoasa
Omul considera hrana ca fiind de o importanta vitala. De-a lungul vietii, alimentatia este elementul de baza care mentine viata si ofera celulelor energia necesara, pentru ca organele si tesuturile sa poata intreprinde actiuni coordonate. Viata umana este asemenea unui mic copac, care are nevoie constanta de apa, de îngrasamint si, obisnuindu-l sa creasca puternic. La fel se intampla si cu importanta alimentatiei pentru viata umana. În cursul suplimentarii alimentatiei, doar alimentatia echilibrată poate preveni organismul de a ajunge la dezechilibrul dintre ying si yang, care duce la boala.
      Suplimentii nutritivi ar trebui sa fie rezonabili si stiintifici. Cand cineva se imbolnaveste, primeste tratament; cand cineva este sanatos, se fereste de boala. De aceea, prevenirea bolii este problema principala în mentinerea sanatatii.
      Alimentatia sanatoasa si echilibrata, precum si un stil de viata îmbunatatit poate adapta si spori imunitatea corpului.
,,Pretuieste viata prin pastrarea sanatatii." Un regim activ de ingrijire a sanatatii, bazat pe prevenirea bolii, îsi ia sanatatea din alimentatie, sporind astfel calitatea vietii.
Subnutritia, mancatul în exces, si alimentatia ne-echilibrata reprezinta manifestarile majore de malnutritie, care afecteaza direct sanatatea. Trebuie sa mancam adecvat pentru a trai o viata sanatoasa. Starea de sanatate cere o cultivare continua pe tot parcursul vietii. Suplimentarea nutritivă provine în principal din surse externe, si anume, alimentatia. Oricum, exista multe feluri de a manca:
          1. A manca pentru a supravietui;
          2. Satisfacerea poftei;
          3. Echilibrarea alimentatiei, si anume, consumul cu masura a ceva ce place si a manca în mod constient ceva ce nu place. Punctele-cheie in obiceiurile alimentare le reprezinta moderatia, legumele, a nu consuma alimente prea gatite, a manca încet, a manca usor, prospetime, varietatea, rece (la temperatura camerei), disociat, imbunatatire, si abstinenta. Doar atunci putem avea un organism sanatos si putem trai viata în adevaratul ei sens.
       Leonardo da Vinci a avut intuitia ca omul va fi capabil sa zboare si chiar a zburat. Jules Vernes si-a imaginat ca vom putea calatori pe sub apa si exact asa s-a intamplat. Dar nici unul din ei nu a prevazut ca, dupa anul doua mii, problema cea mai mare cu care se confrunta o parte insemnata a omenirii va fi manacarea: cantitati enorme de alimente care stau la dispozitie si faptul ca nu ne putem tempera pofta. Din acest motiv suntem indispusi, fara succes si chiar bolnavi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu