marți, 22 martie 2011

Ştergerea tatuajului


Laserul
Probabil cea mai folosită metodă pentru îndepărtarea tatuajelor este cu ajutorul laserului. Această metodă este foarte satisfăcătoare, însă nu perfectă 100%. Sesiunile de tratament pentru ştergerea tatuajului au un preţ ridicat şi cer multă răbdare. Desigur, toate ajustările din timpul tratamentului şi efectele acestora depind de mai mulţi factori:
  • Mărimea tatuajului
  • Adâncimea executării lui
  • Tipurile de cerneluri folosite
  • Starea sistemului imunitar al persoanei
  • Regualaritatea etapelor de îndepărtare a tatuajului
  • Tratarea corespunzătoare şi calitatea efectuării tatuajului respecti
  • Calitatea executării unui tatuaj
  • Executarea tatuajului este crucială atunci când se ia decizia ştergerii lui. Culorile pigmentilor de cerneală sunt diferiţi în fiecare strat al pielii şi sunt distribuiţi neregulat. Cu o maşină profesionistă, aceste neplăceri se pot evita în mare parte, dar nu 100%.
  • Exemple: 
    În cazul tatuajelor la care s-au folosit imagini cu un colorit negru-albastru, la o mărime de aprox. 1 dm², îndepărtarea tatuajului cu laserul necesită între 4 şi 8 sesiuni pentru a fi terminată. În cazul contrastelor de culori, trebuie să ai răbdare între 8 şi 12 sesiuni. Fiecare sesiune are un preţ diferit de la o clinică la alta. Costul tratamentului este suportat de fiecare pacient în parte.
    Doare îndepărtarea tatuajului cu laserul?
    Durerea este foarte mică în cazul acestui tip de tratament. Sensibilitatea pacientului poate fi un motiv pentru care se cere efectuarea anesteziei şi evitarea chiar şi a acestei mici dureri.
    Cum acţionează laserul?
    Principiul reflecţiei luminii de scindare a culorilor.
    Când pigmenţii de culoare ai tatuajului sunt impregnaţi, sistemul imunitar al pielii nu mai reacţionează în acea zonă. Tatuajul vizibil ia contact cu reflecţia luminii redată de particulele de pigmenţi. Apoi, aceste particule sunt iradiate cu supra-energia laserului pe toată suprafaţa lor. Razele laserului sunt absorbite şi totodată distrug şi şterg urmele din interiorul pielii, identificându-le drept corpuri străine. Ţesutul din pielea înconjurătoare răspund bine laserului şi rămân neafectate.


    Laserul propriu-zis
    Distingem între Ruby Laser şi ND-YAG Laser. Diferenţa între cele două constă în aplicarea sau mărimea undelor pe care le transmit.


    Ruby Laser
    Operează cu o mărime de undă de 694 nm şi este folosită la îndepărtarea pigmenţilor negru-albaştri. Aceste tatuaje sunt puţin colorate însă şi mai urâcioase.


    Laserul ND-YAG
    Acesta funcţionează cu 2 mărimi de unde (532 nm şi 1064 nm) şi cuprinde un spectru mai larg de culori. Laser-ul este folosit pentru tatuajele colorate abundent.


    Cea mai bună metodă de îndepărtare rămâne, până la urmă, combinarea celor două tipuri de laser. Aceasta este cea mai de succes tehnică.
    După tratamentul cu laserul, zona devine mai deschisă la culoare decât pielea care o încponjoară, dar acţiunea pigmenţilor stratului de piele echilibrează coloritul acesteia. Oricum, trebuie să te gândeşti foarte bine dacă într-adevăr vrei să îţi ştergi tatuajul. De asemenea, nu sunt de neglijat nici costurile pe care le presupune o asemenea operaţie. Şi îţi reamintesc, dacă ai un tatuaj în culori pastel, în care predomină verdele sau galbenul, prăpădeşti banii degeaba.

    Dermabraziunea
    Tatuajul se sterge printr-un "Bio-Trick". Aceasta este o noutate în ştergerea tatuajelor! Cu ajutorul unui fascicul de micro-particule antiseptice de cristale se înlătură stratul de suprafaţă si cel mijlociu care conţine pigmentul tatuajului. În prealabil, zona tatuată este răcită până la amorţire pentru ca ulterior să  fie curăţată la niveluri mai profunde.
    Printr-un proces biomecanic, are loc stimularea divizării celulelor. Pielea se regenerează singură şi îşi recapătă culoarea naturală. În mod normal, această metodă poate îndepărta orice fel de tatuaj, indiferent de mărime sau tatuare. De asemenea, îţi poţi modifica tatuajul prin crearea unei nuanţe. Cât despre durere, vă pot spune că este aproape inexistentă.
    Metoda Cover-up
    O metodă foarte populară pentru ştergerea unui tatuaj nereuşit este metoda "Cover-Up". Designul vechiului tatuaj este încorporat în alt tatuaj, cu alte cuvinte este folosit pentru a desena un nou tatuaj. Rezultatul poate fi un tatuaj de care poţi fi mândru cu adevărat şi  totodată poţi uita de vechiul tatuaj nereuşit.
    Pentru a crea noul tatuaj, de cele mai multe ori, se foloseşte întregul tatuaj vechi, cu toate detaliile sale. Uneori, însă, tatuajul vechi nu se poate folosi. Este necesar ca vechiul tatuaj să fie vindecat complet. Cu cât imaginea acestuia este mai deschisă la culoare, cu atât mai bine. Acestea sunt condiţiile optime pentru un Cover-Up reuşit.


    Modelele pentru tatuajul cover-up sunt, de obicei, mai închise la culoare decât cel precedent. Motivele de tatuaj Tribal şi Celtic sunt cele mai potrivite pentru a executa un Cover-Up.
    Waterjet Cutting

    Aceasta este o metodă folosită pentru tăierea ţesutului. Jetul de apă, căruia i se poate modifica diametrul, presiunea sau frecvenţa dar şi care poate fi amestecat cu aditivi, spală la propriu pigmenţii de sub piele.


    Tehnica îndepărtării tatuajului prin metoda Waterjet Cutting:
    Executarea inciziei se face lângă tatuaj. Adâncimea acesteia trebuie să corespundă cu cea în care au fost inseraţi pigmenţii. Din această cauză, această metodă poate lăsa cicatrici inestetice asemănătoare dezambraziunii. Nu contează coloritul tatuajului. După această procedură, pigmenţii sunt scoşi efectiv din ţesutul pielii. Nici tatuajele mai mari nu ridică probleme.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu