vineri, 17 iunie 2011

O silueta de diva

O silueta de diva
Fiecare om se naste cu un anumit numar de adipocite, care se multiplica pana la pubertate. Apoi numarul lor ramane fix si, din pacate, adipocitele nu mor niciodata, singura metoda pentru distrugerea lor fiind lipoaspiratia chirurgicala.

Pe langa faptul ca hiperplazia (cresterea numarului) adipocitelor este ireversibila (cate avem la pubertate, cu atatea vom lupta toata viata), hipertrofia lor (capacitatea de a-si mari volumul) este nelimitata. Deci, indiferent de numarul de celule grase pe care il ai, daca mananci mult, ele se maresc aberant.

Nu suna prea grozav, dar nu e totul pierdut. Din fericire, hipertrofia este reversibila. Cand slabesti, adipocitele se golesc de grasime si scad in volum.

Ce poti face:
Scopul tau este sa consumi cat mai mult din depozitele de grasime ale organismului, fara a creste masa musculara (care trage greu la cantar). Deci, trebuie sa maresti aportul de proteine in alimentatie si sa practici sporturi de anduranta. Vei obtine o conditie fizica buna, cu efort mediu, dar constant, iar compozitia corporala se va modifica numai pe seama depozitelor adipoase.

Reguli generale
- Stabileste un obiectiv realizabil. De exemplu, sa slabesti 3 kg in 2 saptamani.
Reconstruieste-ti obiceiurile alimentare pe baze noi si sanatoase. Stabileste-ti meniul pentru fiecare zi si nu lasa loc de improvizatii. Invata sa gatesti usor, dietetic, fara grasimi, prajeli sau alte dezastre. Evita alimentele cu indice glicemic ridicat: painea alba, morcovii (prin preparare, indicele lor glicemic creste), cartofi, cereale. Deci, fara fructe, fara fainoase, fara grasimi animale, dar...

- ... nu-ti fie teama sa mananci! Daca perseverezi cu dietele drastice, repetate la infinit, rezultatul va fi scaderea dramatica a rezervelor energetice din organism. Pe scurt, un metabolism prabusit. Metabolismul nostru se adapteaza si poate supravietui cu un numar extrem de mic de calorii. Cercul vicios aport mic/ arderi scazute duce in final la instalarea asa-numitului metabolism lent, cu care trebuie apoi sa traiesti toata viata. Se poate ajunge la situatii extreme, in care organismul sa fie multumit cu 500 de calorii pe zi (1 litru de lapte), iar orice depasire a acestui prag sa duca la acumularea de kilograme.

- Bea multa apa. Am spus si repet: trebuie sa bei minim 2 l de apa pe zi pentru a elimina toxinele si grasimile. Incepe ziua cu un pahar mare de apa si inchei-o cu un ceai de plante.

Ajutor suplimentar
Este recomandat efortul de intensitate medie sau mica, pe timp indelungat (minim 20 de minute), care pune in miscare intregul corp, fara sa dezvolte o anume grupa de muschi, accelereaza bataile inimii, respiratia, creste transpiratia si arde cele mai multe grasimi de depozit. Exercitiile fizice din aceasta categorie sunt: alergarea, inotul, mersul pe bicicleta, tenisul, aerobicul.

Combustibilul folosit este format din lipide, iar arderile au loc in prezenta oxigenului. Dupa antrenament, metabolismul ramane crescut cu 25% inca 3 ore, deoarece organismul arde in continuare lipidele pentru a reface depozitele de glicogen din ficat si muschi.

Este esential ca efortul fizic sa fie constant (cel putin o data la 2 zile) pentru a se realiza pe ansamblu o crestere definitiva a metabolismului bazal. Deci nu lasa pe maine ce poti face azi. Organismul nu functioneaza pe datorie!
Dieta generala
LUNI
Dimineata: 1 cafea + 1 felie de paine + omleta (1 ou + 1 felie de sunca)
Pranz: 200 g muschi de vita la gratar + 50 g paste fierte (cu 1 lingura ulei de masline si condimente)
Seara: 100 g somon afumat (4 felii) + 4 felii de pepene galben + 1 salata de cruditati fara maioneza (cu 1 lingura ulei de masline, otet si condimente)

MARTI
Dimineata: 1 cafea + 1 ou fiert + 1 iaurt Activia natural (150 g) + 1 felie de paine
Pranz: jumatate de piept de pui la gratar + 4-5 linguri de fasole verde fiarta + 1 cub de unt (10 g) + 1 banana
Seara: 200 g ficatei de pui la gratar + 4 linguri de orez fiert cu sare si condimente + 1 salata de varza cu 1 lingura ulei de masline, otet si sare

MIERCURI
Dimineata: 1 cafea + 1 felie de paine + pasta de branza Philadelphia light + 1 rosie
Pranz: 200 g muschi de vita la gratar + 1 cartof copt + 1 salata de muraturi + 1 fruct de sezon
Seara: 100 g piept de pui afumat taiat bucatele si pus pe 1 salata mare asortata (1 salata verde + 2 rosii + 1 castravete + 1 ardei gras + 2 linguri ulei de masline, otet, sare )

JOI
Dimineata: 1 cafea + 1 pahar de lapte cu 1,5% grasime + 1 felie de paine + 1 felie de sunca slaba
Pranz: 200 g muschi de porc la gratar + 4-5 linguri de varza calita (cu sos de tomate, putin ulei si sare) + 1 felie de paine
Seara: 200 g branza de vaci + 2 linguri de smantana cu 12% grasime + 4 linguri de mamaliga + 1 fruct de sezon

VINERI
Dimineata: 1 ceai + 1 felie de paine + 1 cub de unt (10 g) + 2 lingurite de gem
Pranz: paste cu sos tomat (70 g paste, 1 ceapa, usturoi, condimente, 2 linguri ulei de masline, 2 linguri de parmezn ras)
Seara: 200 g peste la gratar + 3-4 linguri de legume asortate + 1 fruct de sezon

SAMBATA
Dimineata: 1 cafea + 1 crenvursti + 1 lingurita de mustar + 1 felie de paine
Pranz: 1 ciorba de vacuta + mozzarella + 1 rosie + 1 lingura ulei de masline + 1 felie de paine
Seara: 200 g muschi de vita la gratar + 5-6 ciuperci la gratar + 1 salata de muraturi + 1 inghetata de fructe (2-3 cupe, fara frisca)

DUMINICA
Dimineata: 1 cana de lapte cu 1,5 % grasime + 1 ceasca de musli sau fulgi de cereale
Pranz: 1 ciorba de pui cu legume + 1 conserva de ton in suc propriu pusa peste 1 salata mare asortata (vezi mai sus) + 5 masline + 2 linguri porumb fiert
Seara: 1 cotlet de porc la gratar + 4 linguri de piure de cartofi + 1 salata de muraturi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu